Teknenin alt kısmına ne denir?
Bir teknede, bu geçide genellikle chine denir. Bir tekne veya geminin içinde, gövdedeki en düşük boşluğa sintine denir. 29 Temmuz 2024Bir teknede, bu geçide genellikle chine denir. Bir tekne veya geminin içinde, gövdedeki en düşük boşluğa sintine denir.
Tekne kısımları nelerdir?
Teknenin temel parçalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Pruva (Baş)Kıç (Kuyruk)Sancak.Liman.Gövde (Taban)Güverte.Kaptan EviTavşan Yolu.Daha fazla makale…•9 Ağustos 2024
Geminin alt kısmına ne denir?
Gövde: Geminin gövdesinin sürekli su altında kalan kısmı. Fasya: Geminin yüklü su hattı ile boş su hattı arasındaki kısım. Ekipman, gemiye yerleştirilen ve yükleme ve boşaltma, güvenlik, can kurtarma, demirleme ve navigasyon gibi amaçlar için kullanılan büyük ve küçük kaplar ve mekanizmaları ifade eder.
Geminin su altında kalan kısmına ne ad verilir?
GÖVDE: Bir teknenin su altında kalan ıslak kısmı (dış kısmı). KARULA YAKA: Bir yan yelkenin direğe yakın alt yakası (köşesi).
Teknenin ön kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına “pruva” denir. Amaç, varış noktasına ilk varmaktır. Geleneksel bir geminin en ön kısmına “pruva” denir.10 Eylül 2016Bir teknenin ön kısmına “pruva” denir. Amaç, varış noktasına ilk varmaktır. Geleneksel bir geminin en ön kısmına “pruva” denir.
Geminin kısımları nelerdir?
Talimatlar: Pruva veya pruva geminin arkasını ifade eder;
Teknenin baş kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına pruva, arka kısmına kıç, önden ufka kadar olan bölüme pruva, kıçtan ufka kadar olan bölüme ise pupa denir.
8 numaralı kısım neresidir?
8. Teknenin dümenlendiği kısma “köprü”, köprüden bakıldığında teknenin sol tarafında kalan kısma “iskele” ve sağ tarafa “sancak” denir. 9. Teknenin rüzgârın estiği taraftaki kısmına “rüzgar üstü”, diğer tarafa ise “rüzgar altı” denir. 10.
Teknenin su üstünde kalan kısmına ne denir?
Sideboard: Teknenin su hattının üstünde kalan yanlarını ifade eden terim. Hull: Teknenin su hattının altında kalan kısmı. Keel: Teknenin yelkenlerin ürettiği güçle ileri hareket etmesini sağlayan ve teknenin devrilmesini engelleyen kısım.
Geminin en alt bölümüne ne denir?
Bir geminin gövdesi uzunluğuna göre üç bölüme ayrılır: ön kısım, orta pruva (orta gemi) ve kıç kısmı (kıç: arka kısım). Geminin gövdesine perspektif açıdan bakarsak; pruva kısmı kıçta, kıç kısmı kıçta biter.
Parampet neresi?
Yük, yolcu ve personelin denize düşmesini önlemek ve şiddetli dalgalarda güvertenin ıslanmamasını sağlamak amacıyla yanlara yerleştirilen metal korkuluklara parampet denir.
Geminin arka kısmına ne denir?
İskele, gemi veya feribot gibi denizde seyreden bir aracın sol tarafını ifade eder. Bir geminin pruva-kıç hattına göre sol taraftaki yarısına liman tarafı denir. Pruva ve kıç terimleri basitçe geminin önü olan pruvayı ve arkası olan kıçı ifade eder.
Geminin uç kısmına ne denir?
Denizcilik TerimleriABASObottom and Bottom [Abaso Topsail]CUNDAtop anlamına gelir. Direk cunda, direk cunda, vinç cunda. Cunda tarafı: Direk yakalarına giden yelkenin uçlarıdır. Geminin pruvası ile kıçı arasındaki eğim veya kıçta su hattının altındaki dar bölüm
Geminin su üstünde kalan kısmına ne denir?
ALABANDA: Gemi ve teknelerin su kesiminin üstünde kalan iç kısmı.
Geminin en önde kalan baş kısmına ne ad verilir?
Pruva veya pruva, bir su aracının gövdesinin ön kısmıdır. Hareket halindeyken aracın en ön kısmıdır ve kıç kavramının tersini temsil eder. Bir gemideki pruvanın en önemli işlevi, suyu kesmek ve sürtünmeyi (direnci) azaltmaktır.
Teknenin alt üst olmasına ne denir?
Capsize: Teknenin ters veya alabora olması anlamına gelir. Alarga: Açıkta anlamına gelir. “Alarmda beklemek” gibi kullanılır. Babafingo: Bir yelkenli tekne 3 parçadan oluşuyorsa, üst kısmına Babafingo denir.
Geminin arka kısmına ne denir?
İskele, gemi veya feribot gibi denizde seyreden bir aracın sol tarafını ifade eder. Bir geminin pruva-kıç hattına göre sol taraftaki yarısına liman tarafı denir. Pruva ve kıç terimleri basitçe geminin önü olan pruvayı ve arkası olan kıçı ifade eder.
Teknede beam ne demek?
Genel uzunluk: Bu, gövdenin ön ve arka uç noktaları arasındaki mesafedir. Kiriş: Bir geminin enine ölçülen en geniş kısmı. Taslak: Bu, teknenin herhangi bir noktasında omurga düzleminden su hattına kadar olan dikey mesafedir.
Teknede yeke neresidir?
Kürek başına bağlanan ve küreği istenilen yöne doğru hareket ettirmeye yarayan demir veya tahtadan yapılmış kol.