Stratejik karar ne demek?
Stratejik kararlar, değişimin ve rekabetin yoğun olduğu, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin yüksek olduğu, rakip faaliyetlere göre daha avantajlı bir durum/pozisyon elde etmek amacıyla alınan, uzak/uzun geleceği hedefleyen sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Stratejik amaç ne demek?
Stratejik hedefler, organizasyonun belirli bir zaman diliminde elde etmek istediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik hedefler ve amaçlar, organizasyonun stratejik planlama süreci içindeki sorusunu belirleyen sorulardır. soruyu yanıtlar. Stratejik hedef, organizasyonun genel çerçevede neyi başarmak istediğini gösterir.
Stratejik karar verme teknikleri nelerdir?
Stratejik karar alma süreci; yönetim hedeflerinin belirlenmesi, alternatiflerin araştırılıp değerlendirilmesi, kararların alınması, kararın uygulanması ve izleme (kontrol) aşamalarından oluşur.
Stratejik planın amacı nedir?
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumunu ve olası gelecekteki gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçme sürecidir.
Karar tipleri kaça ayrılır?
Yönetim kademesine göre karar çeşitleri; Stratejik karar, taktik karar ve operasyonel karar başlıkları altında incelenmektedir. Yapılarına göre kararlar; Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararlar ve yarı yapılandırılmış kararlar olarak ayrılmaktadır.
Karar türleri nelerdir?
Süreçte temel olarak iki tür karar vardır: Ara kararlar ve nihai kararlar.
Stratejik amaçlar nasıl belirlenir?
Hedefler ulaşılabilir ve ölçülebilir olmalıdır. SWOT analizi ile mevcut durumu değerlendirin. Stratejilere uygun eylem planları oluşturun Nisan 2024
Amaç ve hedef aynı şey mi?
Hedef, istenen sonuçtur. Örneğin, “İyi bir liseye git, insanlara hizmet et.” Amaç, hedefin daha somut bir versiyonudur. Örneğin, “Liseye gitmek ve insanlara bakmak için bir huzurevinde çalışmak istiyorum.”
Stratejik türleri nelerdir?
Stratejik tipler nelerdir? Stratejik tipler üç farklı alanda ele alınır: farklılaşma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi.
Stratejik yönetim teknikleri nelerdir?
Bu tekniklerden bazılarını Q-sıralama, SWOT analizi, portföy analizi, senaryo analizi, Delphi tekniği, nominal grup tekniği, arama konferansı, çoklu oylama tekniği, açık grup, kalite kontrol çemberleri, fayda/maliyet analizi, risk analizi olarak sıralayabiliriz.
Karar verme teknikleri nelerdir?
Karar alma sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında fayda-maliyet analizi, alternatif seçimi, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümü, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuç değerlendirmesi yer almaktadır.
Strateji belirleme adımları nelerdir?
Ginter ve diğerlerine göre normatif stratejik yönetim sürecinin içermesi gereken adımlar şunlardır: misyon ve hedeflerin belirlenmesi, dış çevrenin analiz edilmesi, iç çevrenin analiz edilmesi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, stratejinin seçilmesi, uygulanması ve kontrol edilmesi (bkz. Şekil 2).
Stratejik hedef nedir?
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde elde etmek istediğiniz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecinden geçtiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler ayrıca sizi belirli bir yöne odakladıkları için daha üretken olmanıza yardımcı olur.
Stratejik planda neler yer alır?
Performans programları, stratejik planda yer alan amaç ve hedeflere, bu amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilecek faaliyetlere ve kaynak gereksinimlerine uygun olarak tanımlanan performans ve sonuç odaklı performans hedef ve göstergelerini içerir.
Planlamanın 4 aşaması nedir?
Planlama aşamaları hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması ve planların uygulanması ve kontrol edilmesinden oluşur.
Stratejik anlayış nedir?
Stratejik düşünme; Bütüne odaklanırken, bütünsel sistemin içinde alt sistemlerin olduğunu anlamak gerekir. Ayrıca bir alt sistemdeki değişimin bütünü nasıl etkilediğini anlamak gerekir.
Stratejik karar destek sistemleri nedir?
Karar destek sistemi, işletme veya kurumsal karar alma faaliyetlerini destekleyen ve genellikle ortaya çıkabilecek seçenekleri sıralamaya veya çözüm alternatifleri arasında seçim yapmaya yardımcı olan bir sistemdir. DSS, bir organizasyonun yönetim, operasyon ve planlama aşamalarını destekler.
Stratejik davranış ne demek?
Aksine, birbirlerinin davranışlarını ve hareketlerini gözlemleyerek ve kararlarının başkaları üzerindeki etkisini ve onlara karşı tepkilerini tahmin etmeye çalışarak kendileri için en uygun davranışı bulmaya çalışırlar. İşte buna stratejik davranış diyoruz.
Stratejik yönetim anlayışı nedir?
Stratejik yönetim modeli, şirketin kaynaklarını ve yeteneklerini değişen çevre koşullarıyla uyumlu hale getirmeyi ve şirket için en uygun strateji ve hedefleri belirlemeyi amaçlayan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.