İçeriğe geç

Akademik Yazıda Uydurma Nedir

Akademik uydurma nedir?

Uydurma: Akademik değerlendirme ve değerlendirme sürecinde uydurulmuş veya işlenmiş bilgi/veri sunmak. Örneğin: değerlendirme için veri toplamak yerine veri uydurmak, mevcut verileri değiştirmek veya var olmayan makalelere atıfta bulunmak, vb.

Bilimsel araştırmalarda uydurma nedir?

Uydurma: Araştırmaya dahil olmayan verileri oluşturma, raporlama veya yayınlama. Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapma. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunma.

Bilimsel araştırmalarda uydurma nedir?

Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Kayıt veya raporlama aşamasında havadan veri veya sonuç yaratmak da mümkündür. Yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi sunmak ve yapılmamış bir araştırmaya dayanarak sahte bulgular sunmak anlamına gelir (Bulger, 2002).

Akademik yazı türleri nedir?

Tez, makale, dönem ödevi, proje ve poster gibi akademik yazı türleri vardır. Bu türler genellikle bir araştırma sürecini kompozisyon halinde raporlamaktan oluşur.

İntihal sicile işler mi?

Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte, öğrenciler/bireyler okuldan uzaklaştırılabilir veya atılabilir. Öğrencinin bu şekilde aldığı uzaklaştırma, intihal, kopya çekme ve disiplin cezaları öğrencinin kayıtlarına işlenecektir.

Veri uydurma ne demek?

a) İcat: Hayali verileri sunmak, raporlamak veya yayınlamak. b) Sahtecilik: Araştırma ekipmanında, prosedürlerinde veya kayıtlarında değişiklik yapmak veya sonuçları farklı sonuçlara yol açabilecek şekilde değiştirmek.

İntihal suçu için nereye şikayet edilir?

Ancak 5846 sayılı Kanuna göre intihal, mahkemelerde kovuşturulabilen bir suçtur. İntihal şikâyetinin kabul edilebilmesi için hak sahipleri veya mensup oldukları meslek kuruluşlarının haklarını ispat eden belgeleri ve diğer delilleri Cumhuriyet Savcılığına sunmaları gerekmektedir.

Doçentlik etik ihlal nedir?

Henüz sunulmamış veya savunulmamış ve kaynak olarak kabul edilmemiş tezlerin veya çalışmaların sahibinin izni olmadan kullanılması. Yayınlarında hasta haklarına saygı gösterilmemesi. Biyomedikal araştırmalarda veya insanları içeren diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuatın ihlali.

Akademik intihal ne demek?

İntihal, özgün bir fikrin, sahibi belirtilmeden çalınmasıdır ve sonuçları her bakımdan telafisi mümkün olmayacak kadar kötüdür. İntihal, yayımlanmış bir eserin tamamını veya bir kısmını, intihalcinin kendi eseriymiş gibi gösterip sunmaktır (İnci, 2009, s. 73).

Makale için etik kurul onayı nasıl alınır?

Etik Kurul onayı genellikle çalışmanızı yayımlamak üzere gönderdiğiniz dergilerden talep üzerine alınır. Enstitümüz web sitesinde bulunan Etik Kurul İzin Formunu doldurarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Aşırma nedir etik?

1) İntihal: Başkalarına ait fikir, yöntem, veri, uygulama, yazı, eser ve şekillerin tamamını veya bir kısmını bilimsel kurallara uygun olarak sahiplerine atıf yapmadan kendine aitmiş gibi sunmak.

Intihalin cezası nedir?

Başkasının tanınmışlığı altında bir eser, icra, ses kaydı veya prodüksiyonu çoğaltan, dağıtan, yayan veya yayınlayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır.

Akademik yazinin ozellikleri nelerdir?

Akademik yazım tarzı: Resmi kelimeler kullanın. Konuşma dili her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. … Birinci şahıs dili, argo ve deyimsel ifadelerden kaçının. … Kısaltma yok. … Cümle uzunluğu. … Öğretim dili yok. … Pasif cümleler. … Tekrar yok. … Belirsiz ifadeler.

Akademik yazılarda hangi yazı tipi kullanılır?

Metin yapısı: Makaleler Times New Roman yazı tipinde, tek satır aralığında, paragraf öncesi ve sonrası 6 pt boşluk ve 11 pt yazı boyutuyla yazılmalıdır.

Akademik yazım biçimleri nelerdir?

Akademik Yazım StilleriMakaleler.Konferans Özetleri.Proje TeklifleriÖğrenci YazılarıMakale Gönderim MektuplarıKitap İncelemeleriDoktora Tezleri.Ders KitaplarıDaha Fazla Makale…

Akademik Aşırmacılık nedir?

Ciddi bir akademik suç olan intihal, başka bir yazarın cümlelerini tırnak işareti kullanmadan veya kaynak göstermeden kelimesi kelimesine kopyalamak olarak tanımlanabilir. Başkalarının düşüncelerini yeterli ve doğru kaynak göstermeden öznel cümlelerle ifade etmek de intihal olarak kabul edilir.

Akademik dürüstlük ne anlama gelir?

Akademik dürüstlük nedir? Akademik dürüstlük, kendi çalışmanızı yazmayı ve kaynak gösterildiği takdirde başkalarının fikirlerini veya görüşlerini paylaşmayı içerir.

Akademik hırsızlık ne demek?

Oxford İngilizce Sözlüğü akademik intihal kavramını şöyle tanımlıyor: Başka birinin eserini veya fikirlerini alıp bunları kendi eseriymiş gibi sunma süreci. Anesthesia & Analgesia dergisi akademik hırsızlığı en yaygın uygunsuzluk olarak tanımladı.

Akademik yayın ne demek?

Bilimsel dergi, bilimsel bir alan, disiplin veya alt disiplindeki orijinal araştırmaları veya güncel gelişmeleri yayma amacıyla aylık, iki aylık veya üç aylık bir yayındır. Dergi makaleleri genellikle araştırmayı yürüten kişi veya kişiler tarafından yazılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir