


- 10 Haziran 2020
- By naturalelektrik
- Elektrikçi
Kaçak Akım Rölesi
Kaçak Akım Rölesi, elektrik tesisatlarındaki kaçakları önleyen ve elektriğin insana olan zararını engellemek için hem tesisat hemde insan koruyan devre elemanıdır. Günümüzde mecbur kullanılması gereken kaçak akım rölesinin kullanım yerleri vardır. Kaçak akım röleleri elektrik tesisatı olan her yerde kullanılmalıdır.
Toprak hatsız elektrik tesisatlarında kullanılan kaçak akım rölesi düzenli çalışmaz. Kaçak akım rölesinin doğru çalışması için mutlaka sağlam bir topraklama olması gerekmektedir. Trifaze, Monafaze , kompak ve tiroid kaçak akım olmak üzere genelde dört model kullanılır. En sık kullanılan modelleri monafaze ve trifaze kaçak akım röleleridir. Daire, iş yerleri, iş merkezleri ve makinalarda kullanılan kaçak akım röleleri günümüzde bir çok sıkıntıyıda beraberinde getirir. Durduk yere hiçbir zaman kaçak akım rölesi atmaz.Kaçak akım röelsinin genellikle 30MA ve 300MA olanları kullanılmaktadır. 30MA kaçak akım röleleri daire içerisine, 300MA kaçak akım röleleri sayaç sigorta yerine montajı yapılır.
30MA Kaçak akım röleleri çok hassastır. İnsan koruma sigortası diyede söylenir. Elektrik kaçaklarında insan vücuduna giren elektriği anında kesme görevi vardır.
300MA Kaçak akım rölesi sayaç altındaki sigortaları montajı olur, hayat koruma yangın koruma sigortası diye bilinir. Bir ısınma hissinde hemen kendini devre dışı bırakır.
30MA ve 300MA kaçak akım röleri mutlaka ikisi bir kullanılmalıdır.
Kaçak akım rölesinin kullanım alanları;
Kaçak akım rölesi; elektrik tesisatı olan her yerde kullanılır. Kullanıma bağlı modelleri vardır. Ev ve işyerlerinde monofaze ve trifaze kaçak akımları kullanılır. Fabrika, imalathane ve endüstriyel tesislerde ise kompak ve tiroid kaçak akım röleleri tercih edilir.



Kaçak akım rölesi neden atar?
Kaçak akım rölelerinin çalışma mantığını kısaca özetlemek gerekirse bir faz bir nötr girişli olan devre elemanın dışarıdan en ufak bir kısa devre sonucu kendisi açması anlamına gelir. Piyasada bulunan çoğu elektrikçi kaçak akım rölesinin çalışma mantığını ve nasıl çalıştığı hakkında bilgisi yoktur. Kaçak akım arızalarında bilgisi olmayan bir elektrikçi asla kaçak akım rölesinin neden attığını bulamaz. Çoğu zamanda kaçak akım rölesini söküp yerine otomat sigorta takarlar, siz siz olan asla kaçak akım rölenizi söktürmeyiniz.
Kaçak akım röleleri genellikle evde çalışan küçük ev aletleri ve beyaz eşyalar nedeniyle atabilir. Genelde karşılaştığımız kaçak akım arızaları sırayla;
- Çamaşır makinesinin rezidansının elektrik kaçırması,
- Tost makinesinin rezidansının elektrik kaçırması,
- Ketil su ısıtıcının elektrik kaçırması,
- Beyaz eşyaların elektrik kaçırması,
- Elektrik tesisatındaki bağlantı hataları,
- Kaçak akım rölesinin arızalanması



Kaçak akım rölesi attığı zaman nasıl bulucam diye düşünüyorsanız ? sırayla uygulayın;
- Sayaç sigortalarını kapatınız.
- Daire içerisindeki sigortaları kapatınız.
- Dairede fişe takılı her cihazın fişini çekiniz.
- Sayaç Sigortasını açınız.
- Daire içerisindeki kaçak akım rölesi sigortasını açınız.
- Tek tek sigortaları açınız.
Yukarıdaki işlemi yaparken tek tek sigortaları açınız eğer kaçak akım rölesi atmaz ise diğer sigortayı kaldırınız. Tüm sigortaları kaldırdınız atmadıysa bu seferde;
- Evin içerisindeki tüm odaların aydınlatma düğmelerini açıp çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
- Söktüğünüz tüm fişleri tek tek takınız.
Fişleri tek tek takarken kaçak akım rölesi atıyorsa bilinki en son taktığınız cihazda bir sorun olabilir. Kaçak akım rölesini attıran prize başka bir makine bağlayıp atıp atılmadığını gözlemleyiniz. Fişe taktığınızda başka bir cihaz çalışıyor ve kaçak akım rölesi atmıyorsa bilinki ilk taktığınız cihaz arılıdır. Mutlaka cihazı yetkili bir servise gösterip şikayetinizi dile getiriniz. Elektrik tesisatınızı muhakkak kontrol ettiriniz. Yetkili elektrikçi çağırıp priz ve tesisatınızı kontrol ettiriniz.



Kaçak Akım Rölesi kullanırken elektrikçinizden Siemens, legran, abi ve schnider marka kullanmasını isteyiniz. Piyasada bulunan çin malı kaçak akım röleleri sizin için daha büyük tehlike oluşturur.